Ida Jenshus

Den nye plata til Ida Jenshus, No Guarantees, har fått strålande kritikkar, toppa av ein blendande seksar i Aftenposten. Frå før har både Dagbladet, Adresseavisen, Trønderavisa og Side2 gjeve terningkast fem.

Det heile starta då ho vant talentkonkurransen  Lyden av lørdag som gjekk på NRK1 hausten 2007. Våren 2008 spelte ho inn sitt første musikkalbum i studio med Håkon Gebhardt som produsent. Med som musikere var mellom andre Lars Håvard Haugen (fra Hellbillies) på mandolin, Skjalg Raaen (fra Åge Aleksandersens Sambandet) på gitar, og Lars Lien og Håkon Gebhardt på piano og banjo. Frå albumet vart det gjeve ut to singlar, «These are the days» og «For the Nation», før albumet som fekk navnet Color of the Sun, vart gjeve ut 13. oktober 2008. For dette albumet vann hun Spellemannprisen 2008 i klassa country. Etter dette har karriera skote fart, og den nye plata tek ho til nye høgder. Du kan oppleve trønderjenta på Norsk Country Treff fredag kveld.

–Jeg har spilt på countryfestivaler, samfunnshus, kirker og hoppbakker, forteller Ida Jenshus, Norges udiskutabelt flotteste nye countryrock/ folkrockstemme, om de to årene som har gått siden debutplaten, Color of the Sun, ble utgitt.

–Jeg elsker å stå på scenen, ikke minst på grunn av bandet mitt, som betyr alt for meg. Det fellesskapet som vi i bandet opplever er det viktigste av alt. Derfor er den nye platen også mye mer et resultat av hvordan vi lyder som band live, ikke nødvendigvis perfekt hele tiden, men med mye mer nerve.

Sangene på Color of the Sun ble skrevet over en femårsperiode, fra Ida bare var seksten år gammel, frem til 21. Det sier seg selv at vi denne gangen møter en modnere låtskriver, en 23-åring.

–Det har nok blitt en del mørkere tema, en del mer personlig, mer nakent.

I en tid da det å kle av seg utelukkende kan se ut som mer eller mindre blatante pornografiske former for strip tease, kan det være på sin plass å reflektere over at god kunst oftest dreier seg om å tørre å være naken uten å invitere til kikking.

Ida Jenshus har høye idealer som låtskriver.  Mary Gauthier, Lucinda Williams og Steve Earle er favoritter.  Artister som lykkes med å skrive personlig og samtidig berøre andre.

–Legg til Levon Helm, Tom Petty og mye 70-tallsrock, så nærmer du deg den musikalske menyen min for tida, forteller Ida, –jeg har et romantisk forhold til å bla i gamle plater.

Arbeidet med No Guarantees startet på klubben Credo i Trondheim i fjor høst. Da inviterte Ida og bandet plateselskapet og andre medhjelpere til en demokonsert, der de spilte opp hele det nye låtutvalget.

–En av de viktigste grunnene til at jeg synes at dette er så morsomt å holde på med, er at jeg har verdens beste team rundt meg. Både management, Per Tronsaune & Kjerstin Opdahl, og produsenter som går den ekstra milen og som tror på meg.

–På nyåret begynte vi å jobbe med innspillingene i Håkons studio, Das Boot (!), i Dora i Trondheim. På våren fortsatte vi i Lars Liens Larsville Studio i Stugudalen. Underveis har jeg samarbeidet mye med Martin Hagfors på tekstene og Alex på noen av melodiene. Jeg har bare blitt mer og mer produktiv, har egentlig sangene til tredjeplata klare allerede!

Det er ingen tvil om at Motorpsycho offshotbandet International Tussler Society har vært viktig for å fundere et ungt trøndermiljø som er opptatt av å bruke countrymusikken til å skape sin egen musikk.

–Det er et miljø som støtter hverandre med det å finne frem til sine egne uttrykk, forteller Ida.

Det er ikke vanskelig å se for seg Ida som prinsesse i denne musikalske virkeligheten.

Eller i noen andre virkeligheter for den del. Ida er en av 25 profilerte norske kvinner som er i med i den meget omtalte boken ”Bra Damer”, og en tilhørende fotoutstilling, laget av journalisten Marie Laland Ekeli og fotografen Lisbeth Michelsen.

De tolv nye sangene som utgjør No Guarantees maler opp et bredere lerret en debuten gjorde. Her er countryelementene enda tydeligere, men samtidig er rocken tyngre og mørkere.

Ida er fra Steinkjær. Da Color of the Sun kom ut, var hun tilbake i hjembyen for å promotere plata. Slik utviklingen har gått i norsk platebutikkbransje, var det eneste alternativet da Ida skulle ha platesigneringsstopp en bensinstasjon!

Ikke noe problem for en artist som likevel skal ut på veien for å spille for folk.

Folk som også trygt kan plukke med seg No Guarantees når de tanker opp. Det finnes nemlig ikke noe bedre countryrockplate å putte i bilspilleren denne høsten.

Tom Skjeklesæther

Halden, september 2010.

Ida Jenshus si heimeside finn du her

Gasta Design